top of page

In memorian

Bingo

f: 2005

d: 2017
u: Bella
e: Amiralen 11638
ue: Carino 11420

Bingo var en ardennervalack, ljusfux med silveranlag och med ett hjärta av guld. Egentligen... 
Allt började när jag fick ett PM på Facebook där jag fick frågan om jag kunde öppna mitt hem för en häst som var slakthotad. Ägaren, Kjell, var en äldre bonde som fått cancer och inte kunde ha kvar sina hästar längre. Jag åkte ut för att se vad det var för en häst och bara fem minuter efter att jag sett Bingo första gången så säger Kjell "Du får honom. Han är lite knepig ibland men du kommer att klara honom. Det känner jag". 


Jag förstod vad han menade med Bingos knepighet när jag lyfte ena bakhoven första gången. Det blev närkontakt med en vägg. Sen fortsatte diskussionerna mellan mig och Bingo vart vi skulle gå, om vi skulle gå eller huruvida jag fick spola honom med vatten, binda upp honom i stallgången, kratsa hovar, betsla...

Det mesta var en kamp. Men tillslut reds han i skogen och han var hur underbar som helst att sitta på. De flesta små egenheterna visade sig sällan. Men de fanns där... och lurade.... 

Idol av Friheten

f: 2009

d: 2020
u: Imma av Friheten
e: Epol
ue: Furunäs Sahib

Jag har alltid haft en förkärlek för shetlandsponnier.
När den här lille guldklimpen trillade framför ögonen på mig så var det svårt att stå emot. Jag hade visserligen haft span på en annan ponny men ibland vill ödet annorlunda och efter flera mail och samtal med tidigare ägare så kändes Idol av Friheten som en ponny för mig. 
Han är en social och nyfiken grabb, om än väldigt orutinerad. Varken inriden eller inkörd men med hans temperament så tror jag inte att det ska bli några bekymmer. 

Idol var inget bra eller lätt namn att använda till vardags och efter mycket funderande och inspirationssökning så dök ett smeknamn bara upp. 
Låt mig därför få presentera Rocky! Den lilla hästen med den stora personligheten. 

Rozette

117544993_1914356772075649_7706450535727

f: 1997

d: 2020

u: Razzel RWR 69

e: Glansevin Gadabout RW 80

ue: Chivas Regal RW 58

Rozette var en welsh mountain, en fantastisk hopponny och ett underbart temperament för att vara fuxsto. 

Hon fick komma till mig för att leva pensionärsliv och tanken var att hon skulle vara med på lite lektioner och få lära barn att rida. 

Så blev det inte. Hon var lite småhalt i traven redan när jag tog över henne och trots insatser med liniment, skogspromenader och rehab så ville inte hältan ge sig. Vi valde därför att låta henne somna in. Hon hann ändå glädja en hel del barn för hon tackade aldrig nej till pyssel och kel. 

Hembys Iskra

20191127_225854.jpg

f: 1992

d: 2021
u: Vramsfälts Gixie RNF 1771
e: Skogs Max RNF 47
ue: Moon Star RNF 39

Till min lilla ponnyverksamhet letade jag efter en lugn och snäll barnponny som med fördel fick vara lite äldre. Jag fick ett mail från Isas ägare om att jag kunde få låna henne på livstid. Jag tackade nej med motiveringen att jag inte ville låna in hästar. Hon höll med om resonemanget och erbjöd mig istället att jag skulle få överta Isa, med all utrustning samt att hon kunde köra upp henne från Göteborg till mig. De hade köpt en häst i Bångbro för 23 år sedan så hon kunde lika gärna göra en roadtrip hit. 

Ut ur transporten backar denna 26-åriga vita dam, ser sig omkring och konstaterade nog bara att här skulle hon bo. En oerhört kelig och cool häst. 

At Last Hörda

3.jpg

At Last Hörda

f: 1999
u: Crowns Sprint
e: Napoletano (us)
ue: Crowns Cristy (us)

Hödde är en svartbrun varmblodig travarvalack med en liten travkarriär bakom sig. Han var mer eller mindre bara insutten när jag köpte honom, men det var något med honom som jag blev blixtförälskad i.

Vägen till ridhäst var lång. Han hade en massa "travarolater" för sig och vi hamnade omgående i det ökända sadelträsket. Jag tror vi har testat de flesta tänkbara modeller av bett också innan jag av en slump fann att han föredrog stångbett.

Men han är då rakt aldrig tråkig. Faktum är att han är kroniskt glad. Alltid spetsade öron framåt, alert och han har en power som är svår att hitta ens i de ädlaste av raser. 

Det här är min ögonsten och även om han börjar närma sig pensionsåldern så hoppas jag att han håller i många många år till. 

Chilli

Chilli var gårdens yrväder. Sprang runt och skäller, gnyr och gläfser mest hela tiden, men hon var en underbart vänlig själ. 

Tyvärr drabbades hon hårt av spondylos och fick somna in efter sommaren 2019.

Hon blev 8 år. 

Tryggve var en rottweiler vi hämtade hem från en kennel i Norge. Vi hann med lydnadskurser, nosework, rapport och biathlon innan artrosen i hans bogleder tog ut sin rätt. Han blev bara 3 år. 

Tryggve

Tryggve.JPG
bottom of page