Mitt första blogginlägg. Ever.

Året var 1997 och jag satt i skolans aula och lyssnade på en föreläsning om den nya tekniken som möjliggjorde att man kunde skicka post till folk över hela världen och det var framme i stort sett i samma sekund som man tryckte på "send". Jag minns att jag satt där och undrade var fasen det skulle vara bra för? Vad var det för fel på det gamla systemet?

Föreläsaren fortsatte och berättade om fiffiga AltaVista. Och så kunde man skriva http:// och sen www som stod för World Wide Web. Han log lite när ca 200 finniga och skoltrötta ungdomar försökte ta in vad han pratade om. Han visade lite fantasilösa hemsidor och förklarade att ordet "chatt" snart skulle bli allmänt vedertaget som kommunikationsplattform. Och hejdå Bonniers uppslagsböcker från 1976 när det vankades uppsatser för nu fanns minsann all info värd att veta online. Bara att "surfa".

Jag gick hem och var frustrerad. Jag var som sagt inget större fan av nymodernigheter. (Det dröjde bland annat till år 2001 innan jag lät min mobil vara påslagen mest hela tiden. Innan slog jag igång den när jag skulle ringa, efter det stängdes den av igen. Jag var omöjlig att nå.)

Men såklart föll jag till föga när jag insåg enkelheten i att släcka kunskapstörsten jag ofta drabbades av. Eller ja, enkelt och enkelt.... Kanske efter 56K-modemets bortgång som ingen nånsin sörjde.

Tiden gick och plötsligt dök nya vokabulär upp. Blogg, bland annat. Jag som älskar att skriva och tidigare varit väldigt aktiv på olika forum funderade flertalet gånger på om jag skulle starta en blogg. Jag hade ju massor att skriva om och huruvida någon läser eller inte spelade ju inte så stor roll för mig. Jag såg det ju mer som en journalföring i digital form. Men det blev aldrig av för jag kände aldrig att jag skulle kunna vara kontinuerlig eller för den delen ha så mycket intressant att skriva om att det måste förevigas på internet när jag ändå skriver dagbok manuellt.

Men här är jag. Till vilket syfte kan man fråga sig, och varför nu? Jo, för att jag vill kunna delge av min vardag i stallet, med mina hästar (och lite annat off topic som jag känner för att skriva om) och framför allt nu när jag står i begrepp att vara med från allra allra första början av mitt första föl. För att människor i min närhet har önskat det.

Så... prologen avslutas härmed.

Loppan. Eller Guadalupe Z som hon egentligen heter. Det är stoet jag ska skicka iväg på betäckning i sommar. Jag har kommit så långt att hingst är bokad och seminstation vald. Valet av hingst föll på Granadino från Stall Högberget.

Han är en häst utan dess like. En personlighet och en oerhört exteriört vacker häst.

Jag har varit med i så många år i hästvärlden men just avelsbiten har aldrig fått ta något utrymme tidigare. Tankarna har funnits där, men orden från den veterinär jag hade som lärare när jag läste Anatomi och Fysiologi på hästskötarutbildningen ekar i huvudet; betäck bara om du har vilket syfte som helst utom att ta fram en söt häst efter ditt söta sto. Hon generaliserade naturligtvis men det fick mig att tänka till. Nu har jag slutat tänka och bestämt mig. Loppan är en korsning mellan P.R.E och hannoveraner så jag valde att förstärka P.R.En och eftersom hingsten lämnar "små" avkommor så hoppas jag att fölet inte blir runt 1,70 som sin mor. -10 cm vore inte fel. Jag hoppas på en avkomma med välvd form, hög ridbarhet och sunt temperament. Vad vill jag då med fölet? Allt. Grönträna. Rida in. Köra in. Hoppa med. Trickträna. Och pussa på.

jag och Loppan under en lektion för Tommy Jansson

Min lilla checklista är inte så liten längre, men inom den närmsta tiden ska jag vänta på att vinterkostymen ska trilla av, att Loppan ska komma i brunst ett par gånger och efter det är det dags att be en veterinär göra en allmän kontroll på hälsostatus och var i cykeln Loppan befinner sig. Efter tre brunster och när jag har någorlunda koll på ägglossning så ska Loppan åka till Salsbro stuteri för TAI (= artificiell insemination med kyld, transporterad sperma.) Sen får vi helt enkelt se. Det får gärna bli april/maj/juni 2018 nu.

Loppan är söt. Jättesöt.

Tidigare inlägg
Arkiv
Sök via taggar