Gamla Ridskolan

När jag köpte Tappen 2013 så hade jag inte en aning om vad gården hade använts till. När vi sedan flyttade in i februari 2014 dröjde det inte länge förrän folk i byn började fråga när ridskolan skulle starta upp igen. Eh..... njaeee, svarade jag och skruvade på mig. Ridskola? Till att börja hade jag fullt sjå med att inte gå vilse i "Gula villan" (den är röd numera), hela gården var i akut behov av omfattande renovering och jag hittade inte ens mina grytlappar bland alla kartonger. Ridskola? Det kändes övermäktigt och var inte alls min plan från början. Visserligen hade jag haft en liten hemlig dröm under hela min ryttarkarriär att en dag själv få stå och instruera i manegen, men det här skrämde mig. Lite. Eller jättemycket faktiskt.

Nåväl, vi drev ju gården som ett företag så något i hästväg måste jag ju göra. Jag började smått med att ta emot hästar för in- och tillridning men märkte ganska snart att jag inte hann med så många i taget då gården krävde den mesta av vår "lediga" tid. Jag ombildade efter ett tag företaget till ren inackorderingsverksamhet. Det var några år som rullade på och jag hade fantastiska tjejer i stallet. Allt fungerade riktigt bra. Men frågan om ridskola kom titt som tätt och en före detta kollega frågade om hans dotter kunde få komma och rida lite då och då. Och det fick hon. På en alldeles för stor häst. Och hon i sin tur hade kusiner som också ville rida. Och det gjorde de. Sen spontanköpte jag Rocky. Han skulle ju ridas in. Så då hade jag en tjej till som kom till stallet.

Jag var redan innan jag ens startat ridskolan igång med lärandet utan att egentligen märka det. När det väl slog mig så tog jag mig en rejäl funderare. Jag kunde lika gärna löpa linan ut. Och en kall vårdag tog jag beslutet, så inackorderingen avvecklades, §16-tillstånd söktes och jakten på snälla ponnys började. Fort gick det. Jag ska inte säga att folk kastade ponnyer på mig, men nära på. Redan efter ett par månader stod ett brokigt gäng i stallet.

Sen kom ju vintern. Ville jag ha en premiär då? Med snö, kyla och elände? Jag försökte skapa ett upplägg för ridskolan innan jag startade så att jag inte skulle tabba bort mig. Planeringen tog skruv och under årets första månader började företaget forma sig. Jag hade lärt känna hästarna till viss del och sadelkammaren utrustades med barnhjälmar och västar.

I april var jag redo! Eller ja, redo och redo. Jag bestämde mig bara för att bre ut vingarna och kasta mig ut i det totalt okända. Ibland måste man göra så.

Det är med en enorm glädje och tacksamhet jag tar emot elever vecka efter vecka. Ungarna kommer i full fart, skrattandes in i stallet. Det är fyllt av liv och kunskapstörst. Jag vågar påstå att det är en ynnest att ha förtroendet från alla föräldrar att guida deras barn i ridlära.

Jag hade aldrig kunnat ana att stallet skulle bli så populärt så snabbt. Mellan 20-30 barn kommer per vecka. Emellanåt är det några vuxna som vill börja rida eller återuppta sin ridning också. Och som grädde på moset så har jag även lite handikappridning. Det känns oerhört mäktigt! Jag jobbar för fullt för att få in bra hästar så att alla som vill rida ska kunna få göra det. Det här är min passion och jag brinner för den. Jag brinner för alla som vill lära sig. Jag brinner för alla som vågar och försöker. Jag brinner för alla som kämpar och inte ger upp. För att hålla på med hästar är ingen lätt match.

Nu har själva ridskolan fått en bas. Den känns stabil och hanterlig. Under nästa år utökar vi med lite miniridläger, fler temadagar och andra roliga event.

Jag hoppas ni ser fram emot den lika mycket som jag!

Väl mött bland höstlöven.

Tidigare inlägg
Arkiv
Sök via taggar