Hur kom ridskolan till?


Innan jag börjar min berättelse så tänkte jag ge er en kort summering av år 2020. Det blev inte många inlägg skrivna då och det finns en helt rimlig förklaring till det. 2020 var...... skit.

Det hände såklart massor av bra saker förra året men jag drabbades av så många förluster. Både månniskor, hundar och hästar fick gå över regnbågen. Det var liksom inget roligt att skriva om. Det som har hållt mig uppe, bland annat, är ju givet alla mina elever och ponnyföräldrar! Glädjen i er gör det lättare för mig att bära sorgen.

Jag vill illustrera känslan med en bild.


Och det här är exakt det jag vill att ridskolan ska bestå av. Glada hästar och ungar!

Men hur startade allt då?


Det var en gång.....


... för drygt fyra år sedan som en före detta kollega ringde mig och undrade om inte jag hade en häst som hans dotter skulle kunna få åka runt lite på. Jodå, det skulle nog kunna tänkas ordnas. Så lite då och då dök det upp en pytteliten tjej och hennes pappa på gården. Den hästen jag hade skakat fram för ändamålet var ingen mindre än Prins. På den tiden var han den "snällaste" jag hade och ja... ni känner ju Prins. Vill han gå till vänster så gör han det. Punkt. Det var ingalunda annorlunda då. Min elev kämpade och kämpade. Prins drog tyglarna ur händerna, travade runt där han ville men pannbenet på eleven växte. Hon frodades och hittade knapparna. Jag, för egen det, tyckte det här var roligt, att få följa utvecklingen så pass regelbundet så rätt vad det var så kom hon med sin pappa närpå varje vecka. Sen följde kusinerna. Och jag insåg att det kanske var läge att starta upp lite ponnyaktiviteter på gården. Efterfrågan fanns. Min flickdröm om att bli ridlärare fanns. Jag hade då bara ett enda litet bekymmer. Jag hade inga ponnyer.

Jo, Rocky förvisso, men han var inte inriden då. Så en annan liten tjej fick i uppdrag att påbörja den resan.


Nu var det helt plötsligt ett helt batteri med ungar i stallet och jag ansökte om §16-tillstånd hos Länsstyrelsen för att få bedriva ridskola, vilket också beviljades. Två ponnyer köptes in, Poppe och Putte. En vänlig dam från Göteborg skänkte Isa till mig och vips hade jag ju fem hästar att starta upp med!

Jag ska erkänna att det tog några månader att skapa ett upplägg, vänta ut vintern och samla mod. Det var många "TÄNK OM..." innan jag med darrande händer skrev mitt första inlägg:


Det har nu gått två år sedan jag startade upp och min elev sedan fyra år är kvar hos mig. För mig är det ett litet kvitto på att min handledning och min hästhållning fungerar, att utvecklingen hos mina elever står så lite still som möjligt. Ni är många som har gjort samma resa och jag tackar ödmjukast för förtroendet. Det känns speciellt och unikt att få vara en del av er ponnytid. Åren har som sagt gått och ridskolan som från början var lite "kom och rid när du vill och kan" har nu utvecklats till fasta tider och stabila grupper. Efterfrågan på både barnlektioner och vuxenlektioner ökar hela tiden och därför har vi under detta år införskaffat fler hästar. Mer om dem i ett annat inlägg.


Jag har så många att tacka egentligen, men den jag vill hylla lite extra, nu när vi nyss fyllt två år, det är den elev som gav mig modet och viljan att starta upp ridskolan. Utan henne hade vi inte varit där vi är idag. Utan henne hade min dröm om att bli instruktör kanske bara förblivit en dröm. Utan henne hade jag aldrig fått alla fantastiska minnen och upplevelser med er. Utan henne hade vi aldrig haft förmånen att dela våra liv med de finaste hästarna jag kan tänka mig.


Från djupet av mitt hjärta; TACK ALEAH! Ett bonus-tack också till Paul och Lara som har litat på mig under alla år!


Ta hand om er så ses vi i stallet!Tidigare inlägg
Arkiv
Sök via taggar